Όλοι μπορούμε να πουμε «διψάω, θέλω νερό» και να πιούμε ένα ποτήρι, συμβαίνει όμως το ίδιο με τους ανθρώπους που έχουν άνοια ή μήπως τους είναι δύσκολο το να σκεφτούν τον τρόπο να εκφράσουν την δίψα τους?
Η αφυδάτωση είναι η αιτία για πάρα πολλά προβλήματα, ειδικότερα για ανθρώπους με άνοια. Μπορεί να παρατηρήσετε αυξημένη δυσκολία στην ομιλία, μπέρδεμα, μολύνσεις στο ουροποιητικό, πονοκεφάλους καθώς και άλλα συμπτώματα.
Τι μπορείτε να κάνετε όμως για να βοηθήσετε τον άνθρωπο σας?
1. Να έχετε πάντα νερό και άλλα υγρά κοντά στον άνθρωπο όλες τις ώρες, ειδικότερα την ώρα του φαγητού.
2. Να το υπενθυμίζετε συχνά στον άνθρωπο ρωτώντας τον αν διψάει. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με μία απλή υπενθύμιση στο κινητό ή κάποια άλλη συσκευή αν δεν ζείτε μαζί του.
3. Αν ζείτε μαζί, φροντίστε να σας βλέπει να πίνετε νερό αρκετές φορές την ημέρα.
4. Αν έχει δραστηριότητες μέσα στην ημέρα, φροντίστε να κάνει διαλείμματα για να πιει νερό. Για παράδειγμα, αν σας βοηθάει να διπλώσετε τα ρούχα, κάντε ένα μικρό διάλειμμα για νερό μόλις τελειώσετε.
5. Αν απολαμβάνει το παιχνίδι ανεύρεσης λέξεων, προγραμματίστε ένα διάλειμμα για νερό αμέσως μετά.
6. Δώστε προσοχή στο χρώμα του ποτηριού, να είναι ένα χρώμα που να μπορεί να το δει. Να θυμάστε πάντα, ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν δυσκολία στην όραση, οπότε ένα φωτεινό χρώμα θα βοηθήσει. Σίγουρα είναι σημαντικό το να είναι ελαφρύ το ποτήρι γι’αυτό διαλέξτε ένα πλαστικό, με χερούλι που να μην είναι εύκολο να σπάσει. Αν χρειαστεί χρησιμοποιήστε καλαμάκι ή κάποιο ποτήρι που δεν γλιστράει.
7. Μπορείτε να δώσετε επίσης κάτι που ευχαριστεί τον άνθρωπο σας, όπως χυμό, τσάι, γάλα ή να εμπλουτίσετε την γεύση του νερού με κάτι, όπως λίγο λεμόνι, δυόσμο, αγγούρι, φράουλα κ.α.
8. Η ενυδάτωση μπορεί να γίνεται και μέσω φαγητόυ, όπως κάποια γρανίτα, σούπα, γιαούρτι ή ζελέ. Θυμηθείτε ποια λαχανικά και φρούτα προσφέρουν μεγαλύτερη ενυδάτωση και προσαρμόστε αναλόγως την διατροφή του.